içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHP’li Ali Gökçek: TUS Kontenjanları Boş Kaldı, İstanbul Hastaneleri Alarm Veriyor!

CHP’li Ali Gökçek: TUS Kontenjanları Boş Kaldı, İstanbul Hastaneleri Alarm Veriyor!

CHP’li Ali Gökçek: TUS Kontenjanları Boş Kaldı, İstanbul Hastaneleri Alarm Veriyor!

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, geçtiğimiz günlerde açıklanan TUS yerleştirme sonuçlarında İstanbul’un birçok hastanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sonuçları değerlendiren CHP’li Ali Gökçek, “Bir an evvel gerekli adımlar atılmazsa İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde kamu hastanelerinde çocuk doktoru bulamayacağız. Bugüne dek atılan yanlış sağlık politikalarının karşımıza çıkardığı bu vahim tablo konusunda Sağlık Bakanlığı hiç vakit kaybetmeden gereken tedbirleri almalı, hekimlerin, uzmanların yıllardır dile getirdiği sorunları çözüme kavuşturmalıdır” dedi.

 

CHP’li Ali Gökçek önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 

“Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 1. Dönem TUS sonuçları incelendiğinde, İstanbul’da birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kaldığı görülmüştür.  İstanbul genelindeki hastaneler için açılan çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının yarıdan fazlası boş kalmış, Bağcılar, Ümraniye, Samatya, Haseki, Okmeydanı gibi önemli Eğitim ve Araştırma Hastanelerimizin açtığı kontenjanlar hiç tercih edilmemiştir. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde açılan 30 kontenjanın ise 28’i, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nde açılan 15 kontenjanın 13’ü, İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde açılan 10 kontenjanın 9’u, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 16 kontenjanın 12’si, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 15 kontenjanın 12’si boş kalmıştır. Yüksek Malpraktis davaları, bir türlü önü alınmayan sağlıkta şiddetin günden güne artması, hekimlik mesleğini itibarsızlaştıran söylem ve eylemler, hekimlerin ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmemesi bu tablonun başlıca sebebidir. TUİK verilerine göre İstanbul’da 15.655.924 kişilik nüfusun 3.794.303’ünü 18 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Hal böyleyken, 4 milyona yakın çocuğumuzun yaşadığı İstanbul’da hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarının hekimlerimizce neden talep görmediği, bu branşların hekimlerce talep görmesi için neler yapılabileceği konuları üzerinde ivedilikle çalışılmalı, İstanbullu çocukların sağlık hizmetine erişiminde yaşanabilecek olası aksamaların önüne geçilmelidir.”

 

CHP’li Ali Gökçek Bakan Fahrettin Koca’ya aşağıdaki soruları yöneltti:

  • İstanbul’da kamu hastanelerinde görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısı kaçtır?
  • İstanbul’da kamu hastanelerinde görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı başına düşen 18 yaş altı vatandaş sayısı kaçtır?
  • İstanbul’un kamu hastanelerinde ihtiyaç duyduğu çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısı kaçtır?
  • Son TUS sonuçlarına bakıldığında, İstanbul’da birçok hastanede açılan çocuk sağlığı ve hastalıkları branşının hekimlerce tercih edilmemesinin sebeplerinin tespiti ve bir an evvel bu sebeplerin ortadan kaldırılması için atılması düşünülen adımlar nelerdir?

 


 

Tarih: 11-06-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum