içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İGD Başkanı Hasan Hınıslı, müjdeleri art arda verdi

İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) üyeleri, Avcılar’da düzenlenen yemekte bir araya geldi. İGD Başkanı Hasan Hınıslı, yaptığı konuşmada gazetecileri ekonomik kıskaca alan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni eleştirdi.

İGD Başkanı Hasan Hınıslı, müjdeleri art arda verdi

İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) üyeleri, Avcılar’da düzenlenen yemekte bir araya geldi. İGD Başkanı Hasan Hınıslı, yaptığı konuşmada gazetecileri ekonomik kıskaca alan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni eleştirdi.

İGD’nin Avcılar Firüzköy Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği etkinlikte İGD üyeleri bir araya geldi. Geniş bir katılımın olduğu etkinlikte gündem; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, İGD'nin yeni yönetiminin yaptığı çalışmalar ve yeni dönem projeleriydi.

Sunuş konuşmalarını Münevver Metin ve Erdem Uygur'un yaptığı etkinlikte, Sefa Güneş sahne aldı, gazeteciler gönüllerince eğlendi.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan İGD Başkanı Hasan Hınıslı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hınıslı, “Üzülerek söylüyorum ki; paket kapsamındaki kısıtlamalar, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracak hatta birçoğunun kapısına kilit vurmasına neden olacaktır” dedi.

Hasan Hınıslı, etkinliğinden ardından yazılı basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada İGD’nin son aylardaki çalışmalarına değinen Hınıslı, Beyoğlu’nda düzenlenen “Yerel Seçim Sonrası Türkiye ve Medya” konulu panel sonrası usta gazeteciler Miyase İlknur ve Gökmen Karadağ’ın İGD’ye katıldığını açıkladı.

Ekonomik krizin gazeteciler üzerinde de büyük etki gösterdiğine değinen Hınıslı, yeme-içme, tatil, eğitim ve sağlık alanlarında çalışmalar yaptıklarını, bir kısmının hayata geçtiğini bir kısmının da yakında hayata geçeceğini duyurdu. Hınıslı, Antalya Kemer'de bulunan Malibu Resort tesisi ile yaptıkları anlaşma ile, İGD üyelerinin yüzde 75’e varan indirimlerden yararlanacağını açıkladı.

Dernek merkezinin yaz aylarında büyük bir tadilata gireceğini duyuran Hınıslı, İstanbul 2. Bölge Dernek Lokali ile ilgili çalışmaları da sürdürdüklerini açıkladı.

Hınıslı, İGD’nin bir sonraki genel kurulunda tüzük tadili kongresi de yapacaklarını, 2 dönem kuralı ile dernek yönetimi çağa uygun hale getireceklerini ayrıca Yüksek Divan Kurulu ve Onur Kurulu oluşturacaklarını açıkladı.

İGD Başkanı Hasan Hınıslı’nın basın açıklamasının tamamı şöyle:

Değerli meslektaşlarım, kıymetli İstanbul Gazeteciler Derneği üyeleri;

Öncek gün gerçekleşen etkinliğimizde aynı sofrayı paylaştığımız için büyük bir memnuniyet duydum.

Biz gazeteciler, belki de meslek dayanışması en üst düzey olan meslek grubuyuzdur. Aslında belki de değil, konu dayanışmaysa bu konuda gerçekten bir numarayız. İyi günlerde hep beraberiz, hastalıkta, cenazelerde beraberiz. Çocuğumuz evlenir meslektaşımız koşar, hatta yetmez; hemen metne döker, haberleştirir gazetesinde yayımlar. Bu dayanışma duygumuz belki de beni en çok etkileyen özelliğimizdir. Çünkü zaten alanlardayızdır, meydanlardayızdır, haber peşindeyizdir, sürekli seyahat halindeyizdir. Bu özellikler bizim bir araya gelmemizi her zaman kolaylaştırmıştır.

Evet, kolay bir araya geliriz. Yer yer tartışırız, bazen bu tartışmalar çok hararetli geçer. Ancak konu biz olunca yine, yeniden bir araya gelmesini de iyi biliriz. Bunların hepsini iyi yaparız, çok iyi yaparız da konu özlük haklarımız, meslek haklarımız, mesleğimizi yaparken karşılaştığımız zorluklar, baskılar, sansürler olunca ya bu dayanışma duygumuz devreye girmez, ya da ‘çabalasak da sonuç elde edemiyoruz’ deyip bir köşeye çekiliriz.

Değerli dostlarım önceki gün aynı sofra etrafında 3 konu başlığı altında toplandık:

1- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN, GAZETECİLERİ ADETA EKONOMİK ABLUKAYA ALAN “KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİ”

2- İGD YÖNETİM KURULUMUZUN SEÇİLDİĞİ GÜNDEN BU YANA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR

3- YENİ DÖNEM PROJELERİMİZ

Değerli dostlarım, sizlere bir kez daha tekrarlamak isterim ki, “Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi” gazetecilerin ekonomik olarak idamını sağlamasa da, fermanını vermiştir. Maalesef ülkemizde yaşanan ekonomik krizlerde hemen her dönem, tasarruf zenginden değil, emekçiden başlamıştır. Bunun tarihsel sürecine girip sizlere çok laf kalabalığı yapmayacağım. Ancak Mercedesli, Audili, 3 kurumdan 5 kurumdan 7 kurumdan maaş alan beyefendiler hanımefendiler varken, tasarruf yine halktan beklenmiştir.

“FATURAYI BASINA ÖDETMEK YURTTAŞIN SESİNİ KISMAKTAN ÖTEYE GİTMEZ”

Tasarruf beklenen meslek gruplarından biri de tabii ki biz gazeteciler olduk. Zaten hali hazırda ekonomik zorluklarla mücadele eden yaygın ve yerel basınımız açıklanan bu paketle daha da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır.

Üzülerek söylüyorum ki; paket kapsamındaki kısıtlamalar, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracak hatta birçoğunun kapısına kilit vurmasına neden olacaktır.

Değerli dostlarım, kamuda tasarrufun faturasını yerel basına ödetmek yurttaşın sesini kısmaktan öteye gitmez.

Kamuda tasarruf paketiyle ilgili eylem ve planlarımızı önümüzdeki günlerde açıklayacağız ancak önceki gün asıl toplanma nedenimiz olan İstanbul Gazeteciler Derneği’ni konuşmak, yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı sizlere anlatmak isterim.

Değerli meslektaşlarım, kıymetli İGD üyeleri 9 Mart 2024 günü gerçekleşen olağan genel kurulumuz sonrası sizlerin verdiği yetkiyle görevlendirildik 18 Mart günü gerçekleştirdiğimiz devir teslim töreniyle önceki dönem başkanımız sevgili kardeşim Mehmet Mert’ten mührü alarak, vira bismillah dedik. Ne acıdır ki, aynı gün biricik annem yoğun bakıma kaldırıldı ve 3 gün sonra vefat etti. 1 hafta sonra ise Türkiye siyasi tarihine geçen, yarattığı değişim dalgasıyla çok konuşulan ve muhtemeldir ki uzunca süre daha konuşulacak olan bir seçim süreci yaşadık.

Biz göreve gelmeden siz kıymetli meslektaşlarımıza aynen şu sözlerle seslenmiştik:

Uzun yıllardır süren kazanımlarımızın kaybedilmemesi ve artarak devam etmesi için, derneğimize yeni tesisler kazandırmak için, büyükşehir ve ilçe belediyelerdeki imkanlarımıza yenilerinin eklenmesi için tüm gücümüzle çalışıyor ve başaracağımıza söz veriyoruz. İGD basın kartına tüm İstanbul’da prestij kazandırdık, kazandırmaya devam edeceğiz. Gazeteciliğin duayen isimlerini derneğimize kazandırdık, kazandırmaya devam edeceğiz. Özel gün ve gecelerdeki etkinliklerimiz en iyi imkanlarla devam edecek. Biz ekmeğimizi bu meslekten kazandık, bu meslekle var olduk, bu meslek için yaşadık. Birlikte karar verecek, birlikte yöneteceğiz.

Evet seçim sabahı, sizlere bu bildiriyle seslenmiştik. Kampanya sloganımız olan ve daha sonra da adeta dernek sloganımız haline dönüşen “Gelenekten Geleceğe” meslek aşkı yolcuğumuz, sizlerin varlığı sayesinde devam edecek.

“PIRIL PIRIL BİR DERNEK DEVRALDIK”

Değerli arkadaşlarım, ben, ‘enkaz devraldık’ diyemem. Bu tarz konuşmaları genelde pek bir şey yapmaya niyeti olmayan, daha doğrusu çalışmaya niyeti olmayan ve seçilir seçilmez adeta ‘benden beklentiniz olmasın’ diyen yönetimler ifade etmiştir.

Biz pırıl pırıl bir dernek devraldık. Üyesinin niteliğiyle, dernek merkeziyle, konferans salonuyla, adeta bir marka olan ismiyle, logosuyla ve dahi her şeyiyle gurur duyacağımız bir dernek devraldık. O yüzden bir kez daha önceki dönem başkanımız Mehmet Mert’e teşekkür ediyorum.

2004 yılından beri derneğimiz yönetiminin çeşitli kademelerinde yer aldım, hangi görev tevdi edilirse edilsin hep en üstün gayretle çalıştım. Bugün ise sizlere Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla sesleniyorum. Böylesine güzide bir derneğe başkanlık yapmaktan gurur duyuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki hepimiz İGD’nin birer parçasıyız.

Değerli dostlarım, biz görev süremiz boyunca meydanlarda olacağız, kötü gün dostu olacağız, ismi, fikri, çizgisi ne olursa olsun meslek dayanışmasından taviz vermeyeceğiz sözünü verdik. Umarım görev süremizin sonunda bu sözü tutmuş bir yönetim kurulu olarak karşınıza çıkarız.

NECDET SARAÇ’TAN SONRA GÖKMEN KARADAĞ VE MİYASE İLKNUR’DA İGD’YE KATILDI

Derneğimizin de logosunda bulunan Galata Kulesi, Beyoğlu sınırlarında yer alıyor. Tabi ki İstanbul demek Silivri demek, Büyükçekmece demek, Tuzla demek, Pendik demek ancak takdir edersiniz ki eski İstanbul deyince İstanbul demek Beyoğlu demek, Fatih demek, Üsküdar demek…

Biz de İGD olarak ilk panelimizi Beyoğlu’nda gerçekleştirdik. “Yerel Seçim Sonrası Türkiye ve Medya” konulu paneli basın ve medya dünyasının önemli isimleri sevgili Miyase İlknur, Gökmen Karadağ, Necdet Saraç ve Mustafa Dolu ile gerçekleştirdik. Çok önemli konuşmalara sahne olan panelimizin açılış konuşmasını Beyoğlu Belediye Başkanı sevgili kardeşim İnan Güney yaptı.

Adaylık sürecinde dediğimiz gibi, gazeteciliğin duayen isimlerini derneğimize kazandırdık. Yine yönetim kurulunda genel sekreter olarak görev yaptığım önceki dönemde aramıza katılan değerli arkadaşım Necdet Saraç’tan sonra şimdi de Cumhuriyet Gazetesi’nin büyük bir değeri olan sevgili Miyase İlknur ve ünlü televizyon programcısı Doç. Dr. Gökmen Karadağ derneğimize üye oldu. Hayırlı uğurlu olsun.

“İGD BÜYÜK BİR ATILIM DÖNEMİNE GİRMİŞTİR”

Şunu bir kez daha yineliyorum. Basın dünyasının önemli isimleri derneğimize katılmaya devam edecek. Onlar bize güç katacak, biz de yaptığımız çalışmalarla hepinize layık olmaya çalışacağız. Değerli arkadaşlar, İGD büyük bir atılım dönemine girmiştir. Bu yürüyüşümüz büyüyerek sürecek.

Kıymetli İGD üyeleri, meslektaşlarımızın büyük sorunlarının başında da geçim sıkıntısı geliyor. Ekonomik sorunlarla boğuşan yerel medya kuruluşları artan kurlar karşısında kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi girdi maliyetlerinin artmasıyla önceki dönemlere nazaran daha da büyük darboğaza girmiş bulunuyor.

Böylesine zorlu ekonomik koşullarda bizler dernek olarak ne yapabiliriz dedik. Yemek, içmek, tatil yapmak, eğitim ve sağlık imkanlarından faydalanmak her yurttaşın olduğu gibi tabii ki bizim de hakkımız.

Geçmiş dönemde kazandığımız çeşitli ilçe belediyelerinin restoranlarında geçerli olan yüzde 40 indirimimizi koruduk, ilçe sayımızın artması için çalışmalara devam ediyoruz.

YÜZDE 75’E VARAN TATİL İNDİRİMİ

Malum, yaz aylarındayız. Ekonomik krizin etkisiyle tatile gitmek de epey zorlaştı. Meslektaşlarımızın bu konuda da zorluk yaşamaması için süratle çalışmalara başladık ve süreci neticelendirdik.

Antalya Kemer'de bulunan Malibu Resort tesisi ile yaptığımız anlaşma üzerine; mevsim başlangıcı olan Nisan ve Mayıs ayları ve mevsim sonu olan Eylül 15’den sonrası için yüzde 75 indirim, bayram tatilleri hariç sezon içinde ise o günün fiyatı üzerinden yüzde 30 indirim uygulanacak. Tesisin havuzu, çocuk havuzu, bilardo, pinpon gibi aktiviteleri, sosyal aktiviteleri ve show gösterileri olup özel plajı da bulunmaktadır. Günde 3 öğün yemek 3 öğün ara yemek servisi mevcuttur. Tesisten faydalanmak için telefon ile irtibat kurmanız otele geçince İGD üye kartını göstermeniz yeterli olacaktır.

Zamanında gidersen yemek parasına tatil. Dernek üyelerimize hayırlı uğurlu olsun.

Yine Ayvacık’ta Koç Tatil köyünde yüzde 20 indirimimiz var. Karınca kararınca. İnşallah bunların sayısını artırırız.

DERNEK MERKEZİ TADİLATA GİRİYOR

Değerli dostlar, dernek merkezimiz tadilata giriyor, yaz dönemi boyunca tadilat sürecek. İç cephe renklerinden duvar panellerine, kitaplıktan ışıklandırmaya geniş bir çalışma yapılacak. Sonbaharda geldiğinizde “ben aynı dernek merkezine mi geldim” diyeceksiniz.

Yine bir diğer husus da İstanbul 2. Bölge Dernek Lokalimiz. Bunu ne olursa olsun, şartlar nasıl gelişirse gelişsin sağlayacağız. Görev sürem boyunca en önemli meselem olacak. Hala araştırmalarımız devam ediyor, görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim derneğimizi İstanbul’un her noktasına taşımaktan başka bir şansımız yok. Umuyorum ki bunu başaracağız.

Dernek web sitemizi çağımıza uygun şekilde yeniden tasarlatıyoruz. Hazır hiçbir şablon kullanmadan tamamen bize özel olarak tasarlanan sitemizin ayrıca iPhone ve Android için bir mobil uygulaması olacak. Yeni sitemiz Ağustos ayında mobil uygulamamız yıl sonunda kullanımda olacak.

Aynı yeme-içme ve tatilde olduğu gibi sağlık ve eğitim alanında da imkanlarımız olması gerek. Çeşitli kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor, inşallah yakında siz değerli üyelerimize müjdeleri veririz.

2 DÖNEM KURALI GELİYOR

Değerli dostlar, derneğimizde yönetim kademelerinde olmayan çok değerli arkadaşlarımız var. Daha çoğulcu bir dernek yapısı ve üyelerin de yönetime katkı sunması amacıyla bir ‘İletişim Birimi’ kuracağız. Bu birim üyeleri her yıl değişecek ve her yıl o birimin bir sözcüsü olacak. Böylece aktif üye, pasif üye ayrımını daha iyi gözlemleyebilecek, sonraki dönem yönetimlerde buna uygun listeler çıkarabileceğiz.

Derneğimiz 1980’den de baksak 2002’de de baksak köklü bir dernek, mazisi olan bir dernek. Çok eski dernek üyelerimiz var. Birçok köklü kurumda 25 seneyi dolduran üyeler yüksek divan kurulu üyesi olmaya hak kazanır. İnşallah yapacağımız tüzük tadili çalışmasıyla biz de derneğimize bu statüyü kazandıracağız. Yalnızca Yüksek Divan Kurulu değil, eski başkanlarımızı kapsayan bir Onur Kurulu da olacak.

Çeşitli hukukçu arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Yine sizlerin varsa siz de katkı sunabilirsiniz. Derneğimizin ilk günden bugüne en önemli özelliklerinden biri demokrasiye değer veren ve demokrasi değerlerini yaşatan bir dernek olmasıdır. Derneğimiz çok başkan görmüştür. Ne mutlu ki bu dernek Ali’nin derneği, Veli’nin derneği, Ahmet’in derneği olarak adlandırılmamıştır. Hep ismiyle anılmıştır. Bu gurur bizim. Bu geleneği tüzüğümüzle resmi hale getirmek için 2 dönem kuralı getireceğiz. Başkanlar gelir geçer, yönetimler gelir geçer önemli olan İstanbul Gazeteciler Derneği’dir. Bunu yapmak zorundayız, bunu yapmazsak eleştirdiklerimizle aramızda bir fark kalmaz.

Bir sonraki genel kurulumuz umuyorum yeni tüzüğümüzün de onaylanacağı bir genel kurul olacak. Önümüzde zaman var, acele etmiyoruz, çağımızın gerekleri neyse tüzüğümüz de öyle olacak.

Değerli arkadaşlar biz bugüne kadar yaptıklarımız, bugünden sonra yapacaklarımıza dair bir kitapçık hazırladık. Önümüzdeki günlerde WhatsApp grubumuza bir pdf dosyası olarak gönderilecek. Projelerimizin detaylarına o kitapçıktan ulaşabilirsiniz.

Etkinliğimizde emekleri olan Başkan Utku Caner Çaykara nezninde, tüm Avcılar Belediyesi Firüzköy Sosyal Tesisi personeline teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir kez daha tüm dernek üyelerimize teşekkür ediyorum, ayağınıza sağlık. Aynı sofrayı paylaşacağımız daha nice nice etkinlikler olması dileğiyle. Sağ olun, var olun.

MEHMET MERT: GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YÖNETİMİ DEVRETTİĞİM BİR EKİP...

Önceki dönem İGD Başkanı ve Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert etkinlikte bir konuşma yaptı. Mert, konuşmasında İGD'de çok emek verdiklerini söyledi. Mert, "Gönül rahatlığıyla yönetimi devrettiğim bir ekip olduğunu biliyorum. Başkanın'dan yönetiminine, 3 aylık sürede de zaten maşallah seminerler, söyleşiler, davetler, yemekler, inanıyorum ki 3 yıllık görev süresinde de meslek hayatına katkı sunacak çok önemli çalışmalar yapacaktır bu dernek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ne değinen Mehmet Mert; gazetecilerin kapısını çaldığı belediyeler, siyasi kurumlar, bazı dernek ve vakıfların paket kapsamındaki engeller nedeniyle gazeteler ile çalışmadığını ifade etti.

Bu paket kapsamındaki engelleri aşmanın yolunun daha çok çalışmak, daha çok üretmek olduğunu ifade eden Mert, 30 yılı aşkın süredir gazetecilik yaptığını söyledi ve meslektaşlarına 'üretin, haber yapın, röportaj yapın, farklılığınızı yaratın, kendi gündeminizi yaratın, sonra sizlere çok reklamlar ve maddi imkanlar gelecek' tavsiyesinde bulundu.

Tarih: 09-06-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum