içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BUGÜN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ!
BUGÜN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ!
İnsanoğlu binlerce yıldır Doğa'yı dilediği gibi kullandı. Kendisiyle birlikte Doğa'nın yaşaması gerektiğinin farkında olmasına rağmen. Özellikle sanayi ve teknoloji devrimiyle gelen kapitalizmin süreç içinde doymak bilmeyen kâr hırsı nedeniyle çevre tahribatı, Doğa'nın talanı dizginlenemez oldu.
BM tarafından birçok kurum ihdas edilmesine, Stokhlom, Barselona, Bern, Madrid, Kyoto, Paris, New York gibi anlaşmalarına rağmen, alınması gereken tedbirler sürekli ertelendi, denetimler yeterince yapılmadı.
Geçtiğimiz günlerde Kastamonu Üniversitesi'nden Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, bölgede incelemelerde bulunduktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Ağaçların ilkbaharda kahve rengine dönmesinin, daha önce görülmemiş bir durum olduğunu, bölgenin uzmanlar tarafından acilen incelenmesi gerektiğini" ifade etmişti.
Küre Dağları Milli Parkı’ndaki Ormanlar Avrupa’nın Korunan Alanlar Ağı (PAN Parks Network) içine alınmış, ormanlarımızdan biridir. Sn.Hikmet Haberal'ın dediği gibi daha yaz aylarının ilk günlerinde kahve rengine bürünmesi çok büyük tehlikeler yaratabilir. Avrupa ve Türkiye'nin koruması gerekirken, küre ormanları kahve rengine dönüyor ve bir bilim insanı uyarıyor kimseden çıt yok.
Yine, Türkiye'nin en iyi ormanlarından olan Kazdağları Ormanlarını koruyamadık ve siyanürle altın çıkarmaya izin vererek zehirledik ve zehirlemeye devam ediyoruz. En son Erzincan İliç'te aynı zehire 29 insanımızı kurban vermiştik. Bu zehirleme Kelkit Havzasında, Fatsa'da, Bergama'da devam ediyor.
Hem çevreden, hem iklim değişikliğinden, hem sıfır atıktan, hem de susuzluktan bahis eden iktidarın, kimseyi kandırmasına izin verilmemelidir. Küre Ormanlarından daha yaz başlamadan görülen bu kahve- rengileşmenin nedenini parlamentoya taşınmalı ve siyanürle altın çıkarmasına son verilmesi için toplumsal baskının oluşmasına öncülük yapılmalı. CHP bunları yapacak güçtedir. Ankara Emekliler Mitingi, Rize Çay Mitingi bunun güzel örnekleridir
Ormanı an dediğimiz zaman dilimi içinde kaybetmek mümkünken, yetiştirmeyi onlarca sene sonra ancak gerçekleştire biliyoruz. Hele toprağı zehirlediğimiz için geri getirmemiz imkansızlaşmaktadır. Karbon Salınımı, Suların Kirlenmesi, Küresel Isınma gibi sorunlar her geçen gün büyümektedir.Dolayısıyla iktidara dur demenin tam zamanıdır.
Bu yazı 313 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum