içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

KADIN VE GENÇLİK KOLLARI!
KADIN VE GENÇLİK KOLLARI!
CHP, tek partili iktidar dönemini aralıksız 1950'ye kadar sürdürmüş bir siyasi partidir. Yine CHP çok partili döneme geçişi sağlayan da bir partidir. DP'nin kurulmasıyla birlikte çok partili döneme geçilmiş, 1950'den itibarende muhalefete düşmüştür.
10 yıllık muhalefet döneminde de, nasıl Cumhuriyetimizin kuruluşunda tarihi değişimlere imza atmışsa, muhalefet döneminde de bir çok siyasi değişime imza atmış bir partidir. Çok doğaldır ki, bir çok adımı da tartışılmaya muhtaçtır. Ancak ister muhalefette olsun, isterse iktidar da....CHP hep Türkiye'nin kaderine ilişkin önemli işlere imza atmıştır.Örneğin: 1959' da ve 14'üncü Kurultayında "İlk Hedefler Beyannamesi" ile Türkiye'yi Demokrasiyle tanıştırmış, koalisyona ortak olduğu dönemde dahi sendikalaşmaya ilişkin adımlar atmıştır.
1951'de 9'uncu Kurultay'da kadın ve gençlik kollarını kurma kararı vermiş, 1960'ın başlarından itibarende işçi hakları, dernek kurma, sendikalaşma adımlarını atmıştır. Yine muhalefette olduğu dönemde TMMOB gibi kurumların kurulması için öncülük yapanların yanında yer almıştır.
1951'de kadın hakları açısından, Türkiye oldukça geri durumdaydı. Özetle Atatürk'le birlikte kadınların okuma yazmasından tutun, oy kullanmasına, seçme seçilme hakkını elde etmesine, üniversiteye girmesine kadar, her konuda ilerlemeye başlamasına rağmen, gelişmiş ülkelere göre oldukça geriydi ve hala yapılması gereken çok şey var.
Bu hakların sadece yasalarla sağlanamayacağını bildiği için CHP, kadın ve gençlik kollarının kurulmasını önce tüzüğüne yerleştirmiş ve kadın haklarında gerilemeyi önlemek içinde kadın ve gençlik kotasını getirmiş ancak uygulamada yönetimlerin subjektif davranmasıyla istenen sonucu elde edememiştir.
Şu sıralar kadın kolları seçimleri yaşanıyor. Aman Allahım, yönetimler, parimizin erkek üyeleri full sahada. Ne oluyor dostlar? Siz ne yapmak istiyorsunuz? Bırakın kadınlar özgürce seçimlerini yapsınlar ve birilerinin kişisel hırslarının kurulları olmasınlar. Bilinçli, çağdaş, üretken, sosyal demokrasiden haberdar, çağın ve partinin sorunlarını bilen, çözüm üretebilecek kadınlar başkan, yönetici olsunlar.
Kadın Arkadaşlar, sizler emir alan insanlar değilsiniz. Partiyi yüceltmek ellerinizin üstünde mümkün olacaktır. Sadece evlere, pazarlara, esnaflara broşür, bildiri götüren değil; partiye kadın elini değdiren, partinin ideolojisini yaygınlaştıran, panelist olabilen, kitap yazan, kitlelere hitap edebilen, söke söke milletvekili, belediye başkanı, meclis üyeleri olabilen kadınların başkan, yönetici olmasını sağlayacak seçimler olsun. Aksi taktirde erkekler tarafından yönledirilen kurullar olmaktan çıkamazsınız.
Artık şunları birlikte konuşabilmeliyiz:
● Etkisiz, üretimde yetersiz, dirençsiz, itirazsız kadın kolumu, yoksa tam tersi, özgüvenli, üreten, itiraz edebilen, özgürce davranan, kendi bütçesi olan bir kadın kolu mu?
● Emir insanımı, erkek birilerinin ya da bazı erkek yöneticierin seçilmesi için koşturan bir kadın kol mu, yoksa yeri geldiğinde kitap yazan, panelist olan, erkek arkadaşlarından geri düşmeyen bir kadın kolu mu?
● Giderek kotalara sıkışmış bir kol mu, yoksa giderek kotaları, kolları kaldırmayı hedefleyen, kadın - erkek eşitliğini savunan ve bu uğurda mücadele eden bir kol mu?
K a r a r S i z K a d ı n l a r ı n!
Bu yazı 4125 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum