içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

SALDA GÖLÜ: DOĞANIN İNSANLIĞA BAHŞETTİĞİ BİR MİRASDIR!
Asfalt makinelerinin resimlerini medyadan görünce inanamadım. Sizden hiç vicdan yok mu? Anlıyorum kaymakamından valisine ve de en tepeye kadar hepiniz imam hatipten okudunuz. Kimya dersi sizi ilgilendirmiyor. Asfaltın bileşimini de bilmezsiniz. Dolayısıyla zararların da bilmezsiniz. Ama tahrip etmeyi çok iyi biliyorsunuz
Salda Gölünün 2 milyon yıl önce oluşumunu da önemsemezsiniz. Bir krater gölü olması da umurunuzda değil. Yamaçlarının kireç taşı yine etrafının ve içinin endemik bitkilerle ve biyolojik çeşitlilik ile çevrili olduğunu, 300'ün üzerinde kuş çeşidine sahip olması sizin için hiç önemli değil. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olması da sizin için bir anlam taşımaz.
Mars'taki Jezero kraterleriyle ortak özellikleri olduğu da sizi ilgilendirmez. Birde milyon dolar harcayarak uzaya adam gönderiyorsunuz. Kayaçlarının göle özgü bakterilerle, endemik bitkilerle değişime uğrayarak suyunun açık mavi ve turkuaz rengi aldığı, bu gölün tıpkı maldivlere benzemesi, kumunun yoğun magnezyum varlığı sebebiyle beyaz renge dönüşmesi de umurunuzda değil.
Önemli Bitki Alanı (ÖBA), Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve Önemli Kuş Alanı (ÖKA) kriterlerini sağlayan uluslararası öneme sahip bir sulak alanı olmasını da önemsemezsiniz. Ama en acı gerçek, Dünya mirası olan bu göl ve çevresinin asfaltla etkileneceğini umursamayacak kadar para gözlüsünüz.
Yol yapmanıza verilecek tepki korkusu nedeniyle asfaltla hemen kapatarak doğaya zulmü göze aldınız. Eğer zerre kadar vicdanınız varsa derhal asfaltı durdurmalı ve de kaldırmalısınız. Aksi takdirde 86 milyonun vebalini ve gelecek kuşaklar dahil hepimizin ahını alıyorsunuz.
Bu yazı 143 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum